rikspolischef, Petra Lundh, gängkriminaliteten i Kalmar och Kronoberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rikspolischefen Petra Lundh kommentera gängskjutningarna i Kalmar och Växjö i klippet ovan. Foto: SVT

Rikspolischefen i Kalmar om gängkriminaliteten: ”Finns ljusglimtar”

Publicerad

Arbetet mot gängkriminaliteten i Kalmar och Kronobergs län pågår med framsteg. Vid rikspolischefens besök i Kalmar rapporterades en minskning av både skjutningar och sprängningar, och situationen är nu bättre än den varit sedan före 2018.

Gängkriminaliteten har spridit sig till mindre städer, som Kalmar och Växjö, vilket Petra Lundh tror beror på att stora insatser har gjorts i större städer.

– Då tränger man ju bort det och sen har det helt enkelt spridit sig. Det är därför vi ser den problematiken vi ser idag. Men samtidigt måste jag säga att det finns ljusglimtar i det här, säger Petra Lundh.

Narkotikan och gängen

Större uppmärksamhet

Enligt Petra Lundh har större uppmärksamhet riktats mot problemet i samband med åtal och gripanden, vilket kan skapa en känsla av att gängkriminaliteten ökat, trots att nivåerna inte har varit så låga sedan 2018.

Patrik Oldin, som är polisområdeschef i Kalmar och Kronobergs län, berättar att deras arbete fortsätter trots de många gripna den senaste tiden.

– Vi måste vara vaksamma för det fylls på med nya och nya rekryteras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet