Exteriör bild på entrén till Sundsvalls tingsrätt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslagtagna mobiltelefoner stod i centrum när rättegången mot tre unga män från Timrå inleddes vid Sundsvalls tingsrätt. Hör åklagaren i videon. Foto: Peter Nässén/SVT

Ska ha hanterat åtta kilo knark och greps med en kulsprutepistol – idag inleddes rättegången mot Timråungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Tre Timråbor i 20-års åldern står åtalade för hantering av totalt 8,5 kilo narkotika – merparten kristall. De misstänks även för innehav av en skarpladdad kulsprutepistol.

Polisen hade haft de tre Timråborna under uppsikt en tid. De spanade på de unga männen och hade hemlig avlyssning på den enes telefon. När de greps i våras hade de en skarpladdad kulsprutepistol i bilen.

En stor del av första rättegångsdagen ägnades åt att gå genom de åtalades beslagtagna mobiltelefoner. Åklagaren försökte koppla de tre till olika alias i en krypterad app, Signal, där narkotikaaffärer diskuterades.

Narkotikan och gängen

Kopplas till Dalennätverket

Enligt åtalet har de tre hanterat 8,5 kilo narkotika, främst den kemiska drogen kristall men även kokain. Enligt uppgifter till SVT kopplas männen till Dalennätverket men ingen av dem är sedan tidigare dömd för någon grövre brottslighet.

De åtalades för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott och på torsdagen inleddes den fyra dagar långa rättegången mot männen. Två av de åtalade nekade kategoriskt medan den tredje medgav vissa av åklagarens påståenden, men han hävdade att han tvingats delta under hot och våld.

I videon hör du en beskrivning av rättegångens inledning och hör åklagaren kommentera fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet