två kvinnor som tittar mot kameran utanför Linnéuniversitetet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du kvinnor i den aktuella åldersgruppen berätta om sina tankar om HPV-vaccinet. Foto: SVT/Arta Tahiri

Så tänker kvinnor i Växjö om HPV-vaccinet: ”Har varit tveksam”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs att 70 procent av kvinnorna födda mellan 1994 och 1999 ska vaccineras mot HPV-virus för att stoppa spridningen. Viruset kan orsaka livmoderhalscancer. SVT Småland frågade några kvinnor i Växjö om de tänker vaccinera sig.

Enligt Cancerfonden tror tre fjärdedelar av kvinnor i Sverige födda mellan 1994-1999 att de redan har ett fullgott skydd via tidigare vaccinationer.

Förklaringen är att åldersgruppen blev erbjudna Gardasil 4, en äldre version av vaccinet för många år sedan. Den skyddar dock inte mot lika många virusvarianter som den nyare versionen, Gardasil 9.

Kvinnor i stabil relation väljer bort HPV-vaccinet

Karin Dahl, specialistläkare vid kvinnokliniken i Kalmar förklarar även att en del kvinnor väljer att inte ta det senaste vaccinet eftersom de redan är i en stabil relation och inte har planer på att byta partner.

– Hade det varit att jag var sexuellt aktiv singel hade jag kanske haft en annan syn på att ta vaccinet än vad jag har i dag, säger Emmy Kleivard till SVT.

I klippet ovan hör du kvinnor i den aktuella åldersgruppen berätta om sina tankar kring HPV-vaccinet.

En kvinna blir vaccinerad, ett stick i armen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om hur säkert vaccinet är, varför inte alla vaccinerat sig och ifall vaccination är aktuellt för män. Foto: SVT/Arta Tahiri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.