Knivslagsmål, fylla, bastubad och mumintroll. Det är klichéer som de flesta med finska rötter möter när de berättar om sitt ursprung. Men istället för att slå hål på stereotyperna väljer Sanna Laakso att omfamna dem.
– Vissa tycker inte alls om det. Det är ofta den äldre generationen som arbetat aktivt med att få bort till exempel knivstereotypen och så kommer jag som ung tjej och drar fram den igen.
Vad säger du till dem?
– Jag säger: Berätta mer. Och jag kan ändå förstå dem. Men det handlar om att göra de här symbolerna ofarliga.
Uppvuxen i Emmaboda
Sanna är uppvuxen i Emmaboda med två finskspråkiga föräldrar. Pappa Pekka, som är knivmakare och även ställer ut sina knivar i samma utställning, kom till Emmaboda som åttaåring som son till arbetskraftsinvandrare och drev under flera år den finska föreningen på orten.
Men att hitta likasinnade som barn, när man har ett minoritetsspråk som modersmål, har inte alltid varit lätt, berättar Sanna.
– När jag växte upp var det farmor och farfar som var mina bästa vänner. Idag har jag jättemånga sverigefinska kompisar runt om i Sverige och vi har ju samma uppväxt. Det är helt fantastiskt att kunna dela det med andra i samma ålder.
Uppmärksammas av finska ambassaden
Sanna har under flera år programlett minoritetsradioprogrammet Popula i P4 och utsågs till årets unga Sverigefinne 2020.
Utställningen i Emmaboda har redan uppmärksammats nationellt, bland annat av Finska ambassaden.
Utställningen på Emmaboda bibliotek visas till och med den 27 januari.
Sverigefinnar
Sverigefinnar är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och finskan är erkänt som nationellt minoritetsspråk sedan år 2000.
Sverigefinnarna är den till antalet största av de nationella minoriteterna. Cirka 700 000 personer i Sverige beräknas ha anknytning till det finska språket och kulturen. Sverigefinnarna har en egen flagga och högtidsdag i Sverige, den 24 februari.
Ca 200 000–250 000 sverigefinnar beräknas kunna prata finska. Sett till antalet talare är språket ett av de större minoritetsspråken i Sverige
Källa: Kunskapsguiden