Bild på en satelllit som söker efter bränder i rymden och bild på vakthanade befäl Tobias Joseffon på Räddningstjänsten Sydost.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Tobias Josefsson, vakthavande befäl, hur det funkar när de får in ett larm från en satellit. Foto: pressbild från MSB och bild från SVT

Satelliter – nytt verktyg hos räddningstjänst i Kalmar för att bekämpa skogsbränder

Publicerad

I år får räddningstjänsterna hjälp av satelliter för att upptäcka bränder. Något som de på Räddningstjänsten Sydost i Kalmar är tacksamma för nu när skogsbrandssäsongen precis har startat. 

– Ju bättre position och ju snabbare vi kommer till platsen, desto bättre är det. Tiden gör stor skillnad. Därför är satelliterna till stor hjälp, säger Tobias Josefsson, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Sydost. 

Under ett par år testades satelliterna som ett projekt på flera räddningstjänster, ibland annat Jönköping, men från och med i år har de blivit permanenta. 

I klippet förklarar Tobias Josefsson, vakthavande befäl, hur det funkar när de får in ett larm från en satellit. 

Brandflyg upp över 3 000 timmar

Räddningstjänsten har stor hjälp av det frivilliga brandflyget som upptäcker många skogsbränder. Förra året flög de hela 3441 timmar i landet och upptäckte 105 bränder.

Allra flest flygtimmar och upptäckta bränder loggades i Kalmar län. Under sommaren 2022 flögs där 574 timmar och upptäcktes 32 bränder.

Det kan jämföras med Kronobergs län där de flög 150 timmar och upptäckte 12 bränder och i Jönköpings län där det under 213 timmar flygtimmar upptäcktes sex bränder.

Kan satelliterna ersätta brandflyget?

Satelliterna kommer inte att ersätta brandflyget utan ska ses som ett komplement. Satelliterna kan till exempel bara upptäcka bränder när det är klart väder. 

– Skulle det till exempel börja brinna efter att brandflyget precis har flugit en sväng, så kan satelliterna kunna upptäcka en brand i glappet i mellan, men man ska se satelliterna som ett komplement, säger räddningschefen Rutger Ekbrand på Räddningstjänsten Sydost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.