– Vi jobbar nu med mycket större kraftsamling från början. Nu skickar vi så många som möjligt i ett tidigt skede. När vi lyckas få stopp på spridningen hyfsat snabbt så utvecklas de inte till större bränder.
Varför jobbade ni inte så tidigare?
– Skogsbränder var något som inträffade väldigt sällan. Vi var inte lika vana att hantera det som andra typer av bränder. Vi har lärt oss mycket av framför allt somrarna 2018, säger Rutger Ekbrand.
I klippet lovan listar Rutger Ekbrand de tre viktigaste framgångsfaktorerna.
Sommaren 2022 hanterades till exempel 125 terrängbränder i Kalmar län och alla lyckades bekämpas innan de blev en regional eller nationell fråga.
Nya organisationer sedan årsskiftet
Sedan sommaren 2018 har alla räddningstjänster gått ihop och jobbar i större ledningssystem.
Det har skett på flera plan. Vid årsskiftet bildades Räddningstjänst Sydost, ett gemensamt räddningsförbund för Borgholm, Emmaboda, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Nybro, Oskarshamn och Torsås.
Vid årsskiftet bildades också Räddningstjänstsamverkan Småland – Blekinge, en operativ ledningsorganisation för räddningstjänsterna i Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Östergötland. De kan nu hjälpa varandra med resurser.
– I mindre organisationer har det varit svårare att ha personal på plats under tillräckligt lång tid och det har varit svårt att få förstärkning när det inte funnits färdiga kontaktvägar, säger Rutger Ekbrand.