• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild på skog som brinner och en bild på räddningschefen Rutger Ekbran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar räddningschefen Rutger Ekbrand tre saker som gjort dem mer framgångsrika på att bekämpa skogsbränder. Foto: SVT

Lista: Så har räddningstjänsten blivit bättre på att bekämpa skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

I år startade de första skogsbränderna i Småland redan i maj. Dessutom ser det ut att kunna bli en varm och torr sommar i år och det skulle innebära många terrängbränder i skog och mark. Men enligt räddningschef Rutger Ekbrand på Räddningstjänsten Sydost är de betydligt bättre förberedda nu. De har förändrat sitt arbetssätt ganska radikalt efter de många skogsbränderna 2018.

– Vi jobbar nu med mycket större kraftsamling från början. Nu skickar vi så många som möjligt i ett tidigt skede. När vi lyckas få stopp på spridningen hyfsat snabbt så utvecklas de inte till större bränder. 

Varför jobbade ni inte så tidigare? 

– Skogsbränder var något som inträffade väldigt sällan. Vi var inte lika vana att hantera det som andra typer av bränder. Vi har lärt oss mycket av framför allt somrarna 2018, säger Rutger Ekbrand. 

I klippet lovan listar Rutger Ekbrand de tre viktigaste framgångsfaktorerna. 

Sommaren 2022 hanterades till exempel 125 terrängbränder i Kalmar län och alla lyckades bekämpas innan de blev en regional eller nationell fråga.  

Nya organisationer sedan årsskiftet 

Sedan sommaren 2018 har alla räddningstjänster gått ihop och jobbar i större ledningssystem.  

Det har skett på flera plan. Vid årsskiftet bildades Räddningstjänst Sydost, ett gemensamt räddningsförbund för Borgholm, Emmaboda, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Nybro, Oskarshamn och Torsås.  

Vid årsskiftet bildades också Räddningstjänstsamverkan Småland – Blekinge, en operativ ledningsorganisation för räddningstjänsterna i Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Östergötland. De kan nu hjälpa varandra med resurser. 

– I mindre organisationer har det varit svårare att ha personal på plats under tillräckligt lång tid och det har varit svårt att få förstärkning när det inte funnits färdiga kontaktvägar, säger Rutger Ekbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.