Dykargruppen Baltitech daterar fyndet till över 150 år gammalt eftersom de såg flaskor med tyskt sodavatten bredvid champagneflaskorna.
Dykarna kunde med hjälp av etikettens form och historikers hjälp slå fast att lasten producerades mellan 1850-1867.
– Det ser ut som om det är en dyr last som skulle norrut. Det som förvånar mig är att det är ser ut att vara ett väldigt enkelt skepp, något som skulle kunna betyda att det är från Ryssland, säger Tomasz Stachura som leder det polska dykteamet.
Ligger på svenskt vatten
Johan Rönnby professor i marinarkeologi på Södertörns högskola och själv dykare har tät kontakt med det polska dykteamet och han tror att vraket ligger på svenskt vatten och då gäller svensk lagstiftning.
Är vraket äldre än 1850 så är vraket skyddat som fornlämning och är det yngre så kan länsstyrelsen besluta att skydda det om det anses tillräckligt intressant.
Ägandet ska utredas
– Just nu handlar det om att tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar utreda skyddet av vraket och äganderätten så att det inte plundras, säger Johan Rönnby.
Det är oklart om någon tidigare dykt vid vraket men det gör inte fyndet mindre spännande.
– Det förändrar ingenting. Vraket är lika intressant ändå, att man har tyska mineralvattenflaskor i stenkrus som färdas över jordklotet. Säkert har det här mineralvattnet rötter från romersk tid nere i södra Tyskland så det är en bra festlig historia att berätta, säger Johan Rönnby.