En lärare håller i en låda med mobiltelefoner, vid dörren av ett klassrum. Eleverna står i kö för att plocka upp sin egen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Markaryds skola delar läraren Håkan Pihl ut mobiltelefonerna när lektionen tar slut. Hör honom och eleverna om reglerna. Foto: William Frykfeldt/SVT

Skolan i Markaryd lättade på reglerna om mobiler på rasterna – mobilförbud svårt att upprätthålla

Uppdaterad
Publicerad

Mobilförbud i grundskolan, även på rasterna, är något som regeringen och SD vill införa. På Markarydsskolan gick man åt andra hållet och lättade på förbudet.

– Det var roligare innan för man ville vara ute varenda rast. Men nu sitter alla inne, säger eleven Edith Risell.

I dag får varje rektor besluta om egna regler kring mobiltelefoner på skolan. Det leder till olika regler på olika skolor, även inom samma kommun.

På Strömsnässkolan i Markaryd är mobiler inte tillåtna. Kommunens andra högstadium på Markaryds skola hade tidigare ett förbud under hela skoldagen, men tillåter dem numera under rasterna.

Orsaken till att skolan ändrade reglerna var frågan om hur mobilerna skulle förvaras och lämnas ut säkert.

– I dag samlar jag in telefonerna på lektionen och lämnar ut dem efter. Jag har ansvar för dem. Men om man samlar in dem hela dagen, vem har då ansvaret? Logistiken är det jobbiga, säger läraren Håkan Pihl.

Eleven: ”Mobilen en trygghet”

Det är svårt att se någon dramatisk skillnad, vare sig på elevernas fokus eller när det gäller kränkningar, enligt rektorn Michael Assarsson.

Eleverna på Markaryds skola lyfter både för- och nackdelar med mobiltelefoner på rasten.

– För mig är mobilen en trygghet, säger eleven Anila Doroci.

Regeringen ska inom kort tillsätta en utredning om att grundskolan ska bli helt mobilfri som norm.

Men det finns både forskare och politiker som tycker att det är bättre att ha kvar dagens bestämmelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.