Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, säger att många kommuner är förtvivlade över de ökade kostnaderna. Hör henne berätta i klippet. Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

SKR: Friskolor ersätts för kostnader de inte har

Uppdaterad
Publicerad

När kommunernas kostnader inom skolan ökar drivs även skolpengen till friskolorna upp – oavsett om friskolornas kostnader stigit lika mycket.

– Lagen ser ju ut som den gör och tar inte hänsyn till hur läget är just nu, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, till SVT Nyheter Småland.  

Att kostnaderna ökat kraftigt i många kommuner är ingen hemlighet. Inflationen och de stigande räntorna är en del av förklaringen, men numera ställer Skatteverket också högre krav på att kommunala fastighetsbolaget tar ut marknadsmässig hyra av kommunen. 

SKR vittnar om förtvivlan hos kommuner

I kommuner som dessutom byggt många nya skolor under de senaste åren innebär det totalt sett kraftigt ökade kostnader för skollokaler. Och när kommunernas lokalkostnader ökar, ökar även det så kallade lokalbidraget till friskolorna.  

– Lagen säger att de privata ska ha samma ersättning som de kommunala, oavsett hur de påverkas av utifrån kommande kostnader, säger Annika Wallenskog.

Utöver de ökade hyreskostnaderna har kommunernas kostnader för lärarnas pensioner gått upp kraftigt i takt med inflationen och även det har höjt skolpengen. Kostnader som bara ett fåtal friskolor behöver betala på motsvarande sätt eftersom deras kollektivavtal ser annorlunda ut. 

– Det är många kommuner som har hört av sig till mig och frågat om de måste ge friskolorna samma ersättning trots att de inte har de här kostnaderna. Men nu ser ju lagstiftningen ut som den gör, säger Annika Wallenskog.

Friskolorna avfärdar kritiken

Men Friskolornas riksförbund slår ifrån sig kritiken:

– Friskolorna har ju samma ökade kostnader på grund av inflation, ökade löner, ökade kostnader för el, energi, hyror mat och annat som kommunerna, säger Per-Arne Andersson som är ordförande i Friskolornas riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.