En stor polisinsats pågår i Kalmar – där en man förts till sjukhus efter en skottlossning. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Sluten ungdomsvård för 15-åringen som sköt jämnårig i Norrliden

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige kille som stått åtalad misstänkt för skjutningen vid Coop i Norrliden i Kalmar i vintras döms för försök till mord och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i tre år och två månader.

Det var i december förra året som en tonårspojke sköts i närheten av en butik i Norrliden i Kalmar. Sju personer har stått åtalade i samband med händelsen, flera av dem kunde polisen identifiera tack vare hemlig avlyssning.

Enligt polisens utredning ska den nu dömde 15-åringen fått 100 000 kronor för mordförsöket. Den skjutna 16-åringen bedöms tillhöra Norrlidengänget som står på ena sidan i den våldsamma konflikten i Kalmar.

Skjutningar i Kalmar

Sex personer döms

Utöver den 15-årige skytten så döms en 19-årig man till fängelse i två år och fyra månader för bland annat medhjälp till försök till mord och narkotikabrott. En 27-årig kvinna döms till fängelse i fyra månader för brott mot vapenlagen och narkotikabrott.

Betala skadestånd

En 17-åring och en 18-åring anses skyldiga till att ha beställt mordet och döms för anstiftan till försök till mord och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i fyra år.

En 17-åring döms för grovt skyddande av brottsling till ungdomstjänst. En man i 25-årsåldern frikänns.

Flera av de dömda personerna ska också betala stora skadestånd till den skjutna 16-åringen.

KLIPP: Ylva hjälpte skjutna tonåringen i Kalmar: ”Han hade änglavakt”

Ylva Comet hjälpte den skjutne tonåringen i Kalmar efter en skottlossning i Norrliden den 18 december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ylva Comet berätta om kvällen då hon tog hand om tonåring som blev skjuten i Norrliden, Kalmar. Foto: Sandra Carlsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet