– Det är något vi måste utvärdera. Det kan vara så att vi kom igång lite senare än andra regioner. Även om vi erbjöd masstestning till alla med symptom i juli 2020, säger Christian Blomkvist.
Även mängden testning av symptomfria personer kan ha varierat mellan olika regioner i under pandemin, tror han.
Oklart samband med dödlighet
Coronakommissionen kritiserade Sveriges hantering av testningen i början av pandemin, och skriver i sin kartläggning:
Även om andra förklaringar inte kan uteslutas så är en rimlig tolkning av dessa resultat att mer omfattande testning i en region lett till att fler smittkedjor brutits och att pandemins direkta hälsoeffekter därför mildrats.
Att den relativt sett låga testningen i Kronoberg påverkat smittspridningen och dödstalen i Kronoberg är inte klarlagt, även om det inte kan uteslutas, enligt Christian Blomkvist.
Till exempel har Region Blekinge, som har testat sin befolkning mindre än Kronoberg, betydligt lägre dödlighet. Det finns också andra regioner som har testat mer – och har högre dödlighet, till exempel Jönköping.
”Kunde kanske gått snabbare”
Dokument som SVT har tagit del av visar att Region Kronoberg uppgett till Folkhälsomyndigheten och coronakommissionen att det funnits en outnyttjad testkapacitet. Christian Blomkvist känner inte igen formuleringarna och vill inte kommentera hur de ska tolkas.
Men han medger att det fanns en tid när regionen eventuellt kunde skalat upp snabbare, genom att utnyttja externa labb som man hade avtal med. Regionen hade skrivit avtal med Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala redan i i början av april det året.
– Det fanns lite i början av maj-juni 2020 när man öppnade upp för priogrupp tre och fyra skulle testas. När vi inte hade kapacitet lokalt så var vi tvungna att ordna med att proverna skulle tas och transporteras till Uppsala.
– Det kanske kunde gått några veckor snabbare, när man tittar i efterhand.