Skogsstyrelsen har under veckan inventerat skadorna som Egons orkanvindar ställde till med i södra Sverige den gångna helgen. Uppskattningsvis fälldes motsvarande 2,5 till 3 miljoner skogskubikmeter virke.
– Enskilda skogsägare kan vara hårt drabbade. Men det är en väldig spridning på hur mycket skador man har fått, säger Stig Hermansson, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen, till TT.
Enligt inventeringen drabbades skog i hela Götaland. Värst slog Egon dock till i Västra Götalands och Jönköpings län, i området mellan Vänern och Vättern samt direkt öster om Vättern. Dessutom drabbades ett stråk österut, ner mot Kalmar län.
”Snabbt miljardbelopp”
De spridda skadorna gör att det är svårt att bedöma hur stora värden som gått förlorade. Enligt Göran Örlander, skogschef på Södra, handlar det dock troligen om hundratals miljoner kronor.
– Det finns ju ett värde på den här skogen som blåst ner. Men allt är ju inte förstört, utan det beror på hur man kan ta om hand om det, säger han.
– Enligt en uppskattning som gjorts i norra Sverige kan förlusterna i de här fallen ligga på 200-400 kronor per kubikmeter. Det blir alltid otroligt omdiskuterat i branschen. Men det är betydande pengar. Det blir snabbt miljardbelopp av sådant här.
Viktiga lärdomar
Den stora skogsbranden i Västmanland i somras skadade som jämförelse cirka 1,4 miljoner skogskubikmeter. Stormarna Gudrun och Per var dock betydligt värre och har givit viktiga lärdomar.
– Till exempel vikten av att gallra en skog i ganska ung ålder, säger Stig Hermansson.
– Eftersom fällningsrisken mycket hänger samman med höjden av skogen försöker man gallra tidigare, före 20 meters höjd helst, så att de kvarvarande träden hinner anpassa sig innan de blir för höga.