–Det är rätt att ge kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) chans att bättre sig, menar statsvetaren Erik Wångmar. Foto: SVT

Statsvetaren: ”Könsfördelningen är bättre än vad den har varit”

Uppdaterad
Publicerad

Könsfördelningen i kommunfullmäktige är betydligt bättre än vad den har varit trots att den på många håll är ojämn. Det anser statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet.

– Det var inte så längesen som det var betydligt mer snett än vad det är nu. Däremot bidrar Sverigedemokraternas framgångar till att dra ner kvinnorepresentationen i fullmäktige eftersom merparten av de som ställer upp på deras listor är män.

En stor anledning till att utvecklingen går mot fler jämställda fullmäktigeförsamlingar är enligt Erik Wångmar att bland annat Socialdemokraterna öppnat upp för fler kvinnor på valsedlarna.

– Socialdemokraterna är ett stort parti och har ofta många mandat i fullmäktige. Om det då finns många kvinnor på deras valsedlar så slår det igenom på könsfördelningen totalt sett, säger Erik Wångmar.

Tror på mer jämställdhet framöver

Han menar att en jämställd fullmäktigegrupp är viktigt för att det speglar befolkningen på rätt sätt. Men även ålder på de förtroendevalda har betydelse.

– I många kommuner är medelåldern bland politikerna hög. Det är problematiskt på sikt eftersom det är ett tecken på att det är svårt att rekrytera yngre människor.

Erik Wångmar tror på en ökad jämställdhet i mellan könen i fullmäktige framöver.

– Jag tror det kan gå ytterligare lite framåt. Men om SD växer ytterligare så är det negativt för kvinnorepresentationen på alla nivåer i svensk politik. Deras stöd är betydligt starkare bland män än bland kvinnor och de har svårt att engagera kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.