Svensk pophistoria finns nu på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den klar, databasen som innehåller allt som är värt att veta om svensk populärmusik sedan tidigt sextiotal.

Det är Svenskt Rockarkiv i Hultsfred som gjort att det nu är möjligt att via datorn snabbt ta reda på vem som spelade bas i Thorleifs ”Gråt inga tårar” eller vad bandet hette som Carola var med i innan hon slog igenom.

– Sökfunktionen är tänkt för alla som vill veta mer om svensk populärmusik, säger Stefan Ölvebring, rockarkivarie på Svensk rockarkiv i Hultsfred.

Medier

– Här ska man hitta den där låten som spelades på bröllopet för 40 år sedan. Här ska också den som vill få veta hur många skivor som gavs ut ett speciellt år få svar eller hur många låtar som har ordet lastbil i titeln, fortsätter Stefan Ölvebring.

Besökarna kan fylla på

Faktauppgifterna kommer från Rockarkivets egna samlingar i Hultsfred. I arkivet finns merparten av all svensk populärmusik som getts ut sedan början av 60-talet. Från skivornas baksidestexter har man fört över all information till databasen. Det har tagit drygt nio år men nu är det klart.

– Vi vet att det sannolikt saknas en och annan uppgift, men vi hoppas att folk använder den knapp som finns på sidan där man kan skriva in kompletterande uppgifter, säger Stefan Ölvebring.

Vill du söka i arkivet – besök www.popfakta.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet