Natheas storasyster Noelle har Downs syndrom. Det var för hennes skull Nathea och hennes mamma drog igång kampanjen, som fick så stort genomslag att till och med utbildningsministern tog på sig udda strumpor.
– När han ringde förstod jag att det här kommer att bli stort. Jag blev nästan lite chockad, säger Nathea när vi träffar henne nu ett halvår senare.
De som stöttar uppmärksammas
Vi sitter vid familjens matbord och äter nybakade muffins, samtidigt som Nathea visar alla tidningsklipp om ”rocka sockorna” som de samlat på sig.
Om ”rocka sockorna”-dagen var till för Noelles skull, så kan man säga att i dag är det Natheas dag. Det är nämligen nationella anhörigdagen, en dag då situationen för de som har till exempel ett barn eller syskon med funktionsnedsättning uppmärksammas.
Hur är det att ha ett syskon med Downs syndrom?
– Ibland kan det vara jobbigt, men man får även skratta väldigt mycket, säger Nathea.
En kram och ett förlåt
Men precis som alla syskon så bråkar systrarna ibland.
– När hon tar min mobil, till exempel. Jag är rädd att hon ska slänga den i marken, då blir det lite tjafsigt, berättar Nathea och lägger till att det inte alls känns bra efter ett bråk.
– Jag brukar ge Noelle en kram och säga förlåt. Sen leker vi igen.
Nathea har också några tips om hur vi i omgivningen kan göra det lättare för personer med Downs syndrom.
– Man kan inte prata för mycket, för snabbt och med för svåra ord, säger hon.
200 000 anmälde sig till ”rocka sockan”
Lite teckenspråk kan hjälpa, berättar hon också. Att visa med händerna det hon samtidigt säger gör det lättare för Noelle att förstå. Som exempel visar Nathea hur hon målar med handen i luften samtidigt som hon säger ”ska vi måla?”.
Över 200 000 personer anmälde sig till ”rocka sockorna” i våras och för Nathea är det ingen tvekan om att de kommer att köra i vår igen. På sättet systrarna busar, kramas och leker är det lätt att förstå varför.
Nationella Anhörigdagen
En anhörig i detta sammanhang är en person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som inte klarar av vardagen på egen hand. Till exempel kan det vara make eller maka, förälder, barn, eller -syskon.
Anhörigas livssituation uppmärksammas årligen under Nationella Anhörigdagen den 6 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas riksförbund 2005. Runt om i landet arrangeras aktiviteter och manifestationer på temat att vara anhörig.
Källa: Anhörigas riksförbund