Ekosystem riskerar att skadas och det finns risk att dricksvatten tar slut som en följd av vattenflödet i Emån. Det bedömer länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping. Foto: Jesper Johansson/SVT

Efter larmet om Emån – nu genomförs tillsyn på vattenförbrukningen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenflödet i Emån är nu så akut lågt att länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping bedömer att om inget görs riskerar ekosystem att skadas och att det finns en stor fara för att dricksvattnet tar slut.

– Om vattenflödet minskar ännu mer så kan det bli svårt med vatten i Mönsterås kommun. Dessutom kan det bli uttorkning så att skyddsvärda arter som musslor och fisk försvinner från ån och det kan påverka industrier som är beroende av vattenutdrag, säger Irene Bohman, som är tillförordnad avdelningschef vid tillväxt och miljö på Länsstyrelsen Kalmar län.

Hoppas dra igång nästa vecka

Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping kommer att utföra tillsyner på olika sätt. Bland annat ska man genomföra direkta besök hos olika verksamhetsutövare och att begära in uppgifter för att se hur mycket vatten som förbrukas. Länsstyrelsen hoppas på att dra igång med arbetet redan nästa vecka och enligt Irene Bohman förväntas situationen pågå ett bra tag framöver.

– Vattenflödena är så låga och vi förväntar oss inget regn samtidigt som behovet av vattenuttag är stora. Så med all sannolikhet kommer denna situationen bestå länge. 

Bevattning utan tillstånd måste upphöra

Syftet med tillsynen är att få en bättre bild av hur vattnet försvinner och enligt Länsstyrelsen så tror att man att de låga vattenvolymerna beror på olika typer av bevattningar.

– Det är mycket bevattning av allt ifrån små trädgårdar till grönsaksland och stora åkrar, säger Irene Bohman.

Länsstyrelsen i de båda länen bedömer att all bevattning utan tillstånd måste upphöra och att bevattning ska ske nattetid för de som har tillstånd.

– Det handlar om att spara på det vatten som finns så länge som möjligt eftersom vi kan inte påverka nederbörden, säger Irene Bohman som är tillförordnad avdelningschef vid tillväxt och miljö på Länsstyrelsen Kalmar län.

Emån

Emån är sydöstra Sveriges största och kanske mest värdefulla vattendrag ur såväl resurs- som naturvärdessynpunkt.

Vattendraget förser området med flera viktiga ekosystemtjänster, exempelvis dricksvatten, fiskemöjligheter och rekreation. I dagsläget bidrar Emån med dricksvatten till sex kommuner fördelade på två län.

Emån är känd för sitt artrika och varierande naturliv. Inom sportfiskevärlden är Emån främst känd för sin storvuxna och snabbväxande havsöring. Även den akut hotade malen finns här och Emån är en av norra Europas viktigaste lokaler för arten.

I de nedre delarna av vattensystemet finns de hotade fiskarterna asp och vimma. Sammanlagt finns över 30 olika fiskarter i Emån och dess tillflöden. Emån är även ett av Sydsveriges kärnområden för de hotade stormusslorna flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla.

I en studie från 2016 uppskattades det samhällsekonomiska värdet av Emån till ungefär 800 miljoner kronor.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.