Tre frågor om utbyggnadsmålet av vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 2040-talet kommer det att behöva byggas minst 100 nya vindkraftverk per år i landet för att nå målet om 100 TWh vindkraftsgenererad el i svenska elsystemet. Och många län ligger långt efter sina regionala mål.

Energimyndigheten och Naturvårdsverket tog under 2021 fram utbyggnadsmålet för vindkraft i Sverige. Där har man gjort beräkningar på framtida elbehovet och kommit fram till att vindkraften måste öka med två tredjedelar för att Sverige ska ha 100 procent förnybar el till 2040-talet.

Regionalt ”beting”

Nytt är att man också lagt ett mål för den geografiska fördelningen av vindkraften – varje län i Sverige har fått ett elproduktionsmål som ska komma från vindkraft.

Val 2022

Kronoberg och Kalmar län har fått mål på 2 respektive 3 TWh el från vindkraft –  eller 95 respektive 143 nya vindkraftverk*.

I Kalmar län har man kommit en bit på väg, men behöver ändå ungefär 65 procent fler vindkraftverk till 2040-talet för att nå sitt beting. Kronoberg har än längre kvar – här skulle man behöva skala upp sin vindkraftutbyggnad med nära 95 procent för att nå upp till målet om 2 TWh.

vindparker på gång i Mönsterås och Uppvidinge

Men mycket är också på gång: De 22 vindkraftverken i Lyngsåsa utanför Alvesta är till exempel inte medräknade i statistiken – och inom ett par år kommer även två större vindkraftsparker i Uppvidinge att sättas i drift.

I Kalmar län invigs nästa vecka södra Sveriges största vindkraftpark med 36 vindkraftverk mellan Fliseryd och Mönsterås.

Kommer behövas mer el

Samtidigt flaggar Energimyndigheten för att elbehovet i framtiden kan komma att skrivas upp:

– De scenarier som finns över framtida elbehovet visar på ett större behov. Vi behöver alltså ännu mer ny elproduktion än vad vi tog höjd för när vi tog fram den här strategin, säger Kristian Schoning, projektledare på Energimyndigheten som jobbar på ett reviderat utbyggnadsmål.

Idag finns cirka 4700 vindkraftverk i Sverige. Hör Kristian Schoning på Energimyndigheten berätta om hur många fler som behöver byggas för att nå målet – i klippet.

Så ska vindkraften fördelas mellan länen

Stockholms län 2 TWh -  95 nya vindkraftverk*

Uppsala län 2,5 TWh -  119 nya vindkraftverk

Södermanlands län 2 TWh – 95 nya vindkraftverk

Östergötlands län 2,5 TWh – 119 nya vindkraftverk

Jönköpings län 3 TWh – 143 nya vindkraftverk

Kronobergs län 2 TWh – 95 nya vindkraftverk

Kalmar län 3 TWh- 143 nya vindkraftverk

Gotlands län 1 TWh – 48 nya vindkraftverk

Blekinge län 0,5 TWh – 24 nya vindkraftverk

Skåne län 2,5 TWh – 119 nya vindkraftverk

Hallands län 2 TWh – 95 nya vindkraftverk

Västra Götalands län 7,5 TWh – 357 nya vindkraftverk

Värmlands län 5 TWh – 238 nya vindkraftverk

Örebro län 2,5 TWh – 119 nya vindkraftverk

Västmanlands län 2 TWh – 95 nya vindkraftverk

Dalarnas län 7,5 TWh – 357 nya vindkraftverk

Gävleborgs län 7,5 TWh – 357 nya vindkraftverk

Västernorrlands län 7,5 TWh – 357 nya vindkraftverk

Jämtlands län 7,5 TWh – 357 nya vindkraftverk

Västerbottens län 7,5 TWh – 357 nya vindkraftverk

Norrbottens län 10 TWh – 476 nya vindkraftverk

*Beräkningen av antal verk utgår i från en 6 MW turbin med 3500 fullasttimmar.

Fotnot: Vindkraftverk har en teknisk livslängd på omkring 25 år. Fram till 2040 kommer alltså även en del av de vindkraftverk som redan finns i Sverige idag att behöva bytas ut. De byts då ofta ut till större verk som producerar mer el, vilket kommer att påverka den totala mängden producerad el – och därmed totalsiffran på behovet av antal vindkraftverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet