Unikt glasfynd på Smålands museum

Uppdaterad
Publicerad

Smålands museum har har kommit över en glasflaska från tiden när Kosta glasbruk grundades för nästan 270 år sen. Just nu ingår flaskan i en utställning på museet.

Om några dar öppnar utställningen Nykomlingar på smålands museum. Tanken är att visa upp ny och gammal glaskonst, och bland fynden finns den unik flaskan.

– Den är så vitt vi vet unik i världen, säger Björn Arfvidsson, intendent på Smålands museum.

Flaskan är dels en av få kvarlevor från när Kosta glasbruk var nytt på 1740-talet, men den är också ett bevis på att Kosta tidigt började tillverka enkelt bruksglas.

– Kvaliteten på glasmassa och sådant är ju jättedålig. Men man gjorde inte det här för att sälja till kungligheter och adel, utan det är ju till gemene man, berättar Björn Arfvidsson.

Det är flaskans sigill som avslöjar att den kommer från Kosta glasbruks allra första år. Bokstäverna K.S står för grundarna Koskull och Staël von Holstein. Hur mycket flaskan i dag är värd är svårt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.