Pontus Eklind, vd på Hjältevadshus tror inte företaget kommer att ha svårt att hitta kompetens till nya husfabriken i Hultsfred Foto: Pressbild/SVT

Vd:n: ”Stabilare marknad i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Hjältevadshus kommer sannolikt att återvända till Hultsfred, och då med ett hundratal arbetstillfällen med sig. Och företagets vd Pontus Eklind tror att man kommer att stanna längre den här gången.

På måndagen kom beskedet att husbyggarföretaget Hjältevadshus har för avsikt att återvända till Hultsfred med sin hustillverkning, efter att företaget vunnit en stor upphandling om lägenhetshus med Sveriges kommuner och landsting.

Företaget la ner fabriken i Hultsfred 2009, men eftersom man fortfarande har kvar lokalerna på orten kändes Hultsfred som ett naturligt val, säger vd Pontus Eklind.

– Vi vet att det i Småland generellt finns en stark tradition av att bygga hus industriellt, och det är det vi vill ta till vara på.

Än så länge vill företaget inte sätta någon exakt siffra på hur många arbetstillfällen den ny-gamla fabriken kommer att ge till orten, men åtminstone ett hundratal personer krävs för en fabrik i full produktion, säger Pontus Eklind.

”Tror på en mer hållbar period”

Husfabriken i Hultsfred har under åren genomgått flera ägarbyten och konkurser och sedan 2009 har produktionen legat nere. Men den här gången spår Hjältevadshus vd att man kommer att stanna längre.

– Vi vet att det byggts alldeles för lite i Sverige generellt under många år, om man jämför med andra länder och med behovet. Kommunerna måste bygga lägenheter, så vi tror på en hållbar period denna gång.

Vad är största skillnaden mellan hur läget var 2009 och nu?

– Det var makroekonomiska effekter som gjorde att vi fick lägga ner och det kan man aldrig ta höjd för. I dag känns marknaden stabilare och bostadsbeshovet är större.

Hoppas kompetensen återvänder

Trots att det är åtta år sedan man la ner hustillverkningen i Hultsfred hoppas man att kompetensen ska återvända i och med att man öppnar fabriken på nytt.

– Vi tror absolut att det finns en klick av människor som trivdes med de arbetsuppgifterna och kan tänka sig att vända tillbaka. Men det finns också många nyanlända som har kompetens man kan ta tillvara på.

Än har upphandlingen med SKL inte undertecknad, och går fortfarande att överklaga, understryker Pontus Eklind. Innan dess vill företaget inte slå något i sten. Men går allt som tänkt kommer produktionen kunna starta i Hultsfred inom 8-14 månader, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.