• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person står med armarna uppsträckta och bär VR-glasögon i en modern kontorsmiljö. I en del av bilden syns en virtuell representation av personen i en kundtjänstmiljö, också med armarna upp. I förgrunden sitter en annan person vid en dator med hörlurar och ser på skärmen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur SVT:s reporter Keith Foster hanterar en pressad situation med hjälp av den den prisbelönta VR-behandlingen som används för våldsamma rättspsykpatienter – i klippet. Foto: SVT

Se SVT:s reporter testa rättspsykpatienternas VR-behandling: ”Ringer du polisen nu?”

Uppdaterad
Publicerad

På rättspsykiatriska regionklinkien i Växjö använder man Virtual Reality för att minska aggressivitet hos våldsamma patienter. Nu representerar projektet Sverige i en stor europeisk tävling för brottspreventiva metoder.

– Att representera Sverige känns fantastiskt. Men det viktigaste är att sprida kunskaper om metoden och våra erfarenheter av att tillämpa den, säger Märta Wallinius, psykolog och forskningschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Metoden, som uppfanns i Nederländerna, har utvecklats i Växjö sedan 2020, tillsammans med Lunds universitet och Kriminalvården.

Minskad aggression

– Effekterna vi ser är minskad aggression och förbättrad förmåga att kunna reglera sina känslor, förklarar Märta Wallinius. Vi har använt det med patienter på rättspsyk, men metoden skulle kunna modifieras till nytta för dem som upplever sådana problem i sin vardag.

Nu går projektet vidare till den internationella finalen som hålls i Budapest 3-4 december. Då utses vinnaren av priset European Crime Prevention Award (ECPA).

Se hur reporter Keith Foster klarar sig i VR-världen skapad för våldsamma rättspsykpatienter i videoklippet nedan. Utrustningen styrs av psykolog Fernando Renee González Moraga.

Personen sitter vid ett bord i ett kontorsrum, gestikulerar medan hon pratar. I bakgrunden syns en blommig tapet och en svart datorlåda med logotypen ”CleVR.net” på bordet. Rummet har en ljus och modern känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför jobbar rättspsykiatriska kliniken med VR-teknik för att behandla sina patienter? Hör forskningschefen Märta Walliniu svara i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.