t.v Daniel Ternelind, atikvarie. t,h bild på skeppsvrak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredningen kring det spektakulära fyndet pågår nu för fullt för att snabbt fastställa om vraket ska skyddas enligt fornlämningslagen. Foto: Hamed Ubaidi/SVT. Marek Cacaj/Baltic Tech.

Vrak med 150-årig champagne – så skyddas spektakulära fyndet utanför Öland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett dykarteam från Polen upptäckte ett orört skeppsvrak utanför södra Öland, har arbetet med att bestämma nästa steg tagit fart. En utredning pågår för att fastsälla om skeppsvraket ska klassas som en fornlämning.

Ett skeppsvrak med minst 100 flaskor champagne och tyskt sodavatten från 1800-talet upptäcktes nyligen utanför Öland.

Med hjälp av historiker och etiketternas form på de tyska sodaflaskorna kunde dykargruppen Baltitech från Polen uppskatta fyndet till cirka 150 år gammalt. Etiketterna användes nämligen under perioden 1850-1867.

Stora värden

Fyndet och dess last har förstås väckt uppmärksamhet, och det finns potentiellt stora värden i den gamla champagnen. Men det är inte bara att dyka ner och hämta.

– Just nu pågår utredningen om det är en fornlämning eller inte. Om vi fattar beslut om att det är en fornlämning gäller kulturmiljölagens andra kapitel som skyddar fornlämningar, säger Daniel Ternelind, antikvarie på Länsstyrelsen Kalmar län.

Fram tills att utredningen är klar håller Kustbevakningen koll på skeppsvraket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.