Allan sitter på en blommönstrad soffa, klädd i en ljus tröja med mörka ränder. I bakgrunden syns en vägg med växtmotiv. Bilden förmedlar en känsla av lugn och hemtrevnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 89-åriga Allan Sundqvist berätta om hur patienterna påverkades av att mottagningen stängde. Foto: Patrik Airosto

Allan, 89, i Järna gläds åt nytt hjärtcentrum: ”Klokt beslut”

Publicerad

Allan Sundqvist från Järna var en av patienterna när hjärt- och kärlcentrum i Södertälje försvann 2018. Ett beslut som upprörde många. Nu ska mottagningen öppna igen.

– Ett klokt beslut, säger han.

Allan Sundqvist hade fått en metallklaff inopererad när hjärt- och kärlcentrum i Södertälje stängde 2018. Han var en av många som var besvikna över beslutet att stänga mottagningen.

– En del fick långa resor, och en del fick större avstånd mellan undersökningarna. Många har varit oroliga för att det uppkommer någonting som man inte hinner upptäcka, säger han.

Inför valet 2022 lovade socialdemokratiska regionpolitiker att mottagningen skulle återöppnas. Men trots att Socialdemokraterna kom till makten gick flera år utan tecken på det skulle bli av.

Färre undersökningar

Under tiden hade Allan längre restid till vården, och han fick inte hjärtundersökningar lika ofta. Men i veckan – med regionens budgetförslag för 2025 – kom beskedet att hjärt- och kärlcentrum till slut kommer att öppna igen.

– Vården i Stockholm ska vara jämlik och ett hjärt- och kärlcentrum i Södertälje har länge varit efterfrågat, sade finansregionråd Aida Hadzialic (S).

Allan Sundqvist är positiv till beslutet.

– Det blir fler och fler som är äldre och det är klart att ju längre man måste resa och ju krångligare det är att få tid, desto större är risken att man inte överlever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.