Leif Holmgren beskriver apparaten som sina lungor. Utan den skulle han inte kunna bo hemma menar både han och hans fru Eva Holmgren. Foto: Karin Fallenius/SVT

Andningshjälp i hemmet var avgörande för ALS-sjuka Leif

Uppdaterad
Publicerad

Leif Holmgren i Järna fick sin ALS-diagnos vid midsommar 2019. Han var sjuk i cirka ett och ett halvt år innan han gick bort till följd av sjukdomen. På grund av att han hade en ventilator, en maskin som tar bort koldioxid i blodet och hjälper till med andningen, kunde han tillbringa sin sista tid i livet i hemmet tillsammans med hustrun Eva.

– Jag skulle inte klara mig utan ventilatorn, den är mina lungor, berättade Leif när SVT träffade honom.

Både Leif och Eva Holmgren tycker att andningshjälpen varit så pass viktig för dem att de vill medverka trots att Leif gått bort sedan inslaget spelades in.

Hör dem berätta om sina upplevelser i klippet ovan.

ALS

ALS är en samling neurologiska sjukdomar som förlamar kroppen. Nervcellena i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör.

Det finns inget botemedel för sjukdomen men det finns behandlingar som kan bromsa sjukdomsförloppet. I slutstadiet av sjukdomen påverkas andningsförmågan så att den drabbade avlider.

Varje år insjuknar cirka 200 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.

I Stockholms län lever cirka 200 personer med sjukdomen.

Källa: 1177 Vårdguiden, Hjärnfonden och Neuro förbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.