Två av männen ska enligt åklagaren förvarat kontanter, dyra klockor och guldföremål bland annat i en hotellkällare.

Åtal väckt mot två av de inblandade i fastighetshärvan i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I över två år har Ekobrottsmyndigheten (EBM) utrett den stora fastighetshärvan i Södertälje. Nu kommer det första åtalet.

Det är huvudmannen i ”fastighetshärvan” som nu åtalas tillsammans med en medhjälpare, berättar Fredrik Sandberg, kammaråklagare vid EBM.

Enligt åtalet har de två förvarat kontanter, klockor samt guldföremål som kan antas komma från brott.

– Det här är ett sidoärende som vi upptäckte under utredningens gång som jag valt att gå vidare på, då man enligt Europakonventionen har rätt till en snabb och rättvis rättegång och den här förundersökningen är klar, säger Fredrik Sandberg kammaråklagare.

Huvudutredningen i den så kallade ”fastighetshärvan” väntas bli klar under våren 2024. Hittills har man beslagtagit cirka 40 miljoner kronor i kontanter och andra tillgångar. Tingsrätten har även utfärdat kvarstadsbeslut på ytterligare 30 miljoner kronor som överlämnats till Kronofogden för utmätning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.