Carita Långsjö Rabo är född i Österbotten i Gamla Karleby, men har bott i Södertälje i 42 år. Hon ser positivt på förslaget.
– Jag har vuxit upp i Finland och sett hur man försöker marginalisera språket och finlandssvenskan. Finlandssvenskan behöver all hjälp den kan få.
Känt sig utesluten
Hon har inte känt sig prioriterad av kommunen, som endast har uppdrag att jobba för den sverigefinska finsktalande gruppen.
Men finlandssvenska är ju ändå svenska, varför är det viktigt att bli klassat som minoritetsspråk?
– Det kan man ju tycka, men finlandssvenskan skiljer sig från rikssvenskan. Den är ålderdomlig, mer fornnordisk, och bör därför bevaras.
– Det handlar om identitet, vad man är och vad man vill fortsätta vara.
Kan splittra
Margary Ahlqvist är även hon född i finlandssvenska Österbotten och har bott i Sverige i snart 40 år, men hon ser inte behovet av att få minoritetsstatus.
– Jag ser mig som finländare och jag har inget problem med min status i Sverige.
Men är det inte viktigt för den finlandssvenska identiteten?
– Jag kan ju bevara den utan att tillhöra en minoritetsgrupp.
Hon tycker att frågan om minoriteter är viktigare i Finland eftersom man där kämpar för att behålla sin identitet. Men att det i Sverige kan få en mer splittrande effekt.
– Snart har vi ju ett land med en massa minoriteter som slåss för sin sak i rikspolitiken istället för att förenas i Sverige kring det man har gemensamt.