Södertälje är en av de kommuner som har haft hög EBO-bosättning och politiker i kommunen har länge varit kritiska till den fria bosättningen. Tidigare migrationsminister Morgan Johansson (S) öppnade för en ändring av lagen våren 2016.
Överenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna innebär att EBO-lagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill förutsatt att de ordnar egen bostad, kan komma att reformeras, om förslaget går igenom i riksdagen.
På presskonferensen tillkännagav arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att kommuner som haft många människor boende hos sig genom EBO kommer att få en så kallad ”social prövning”.
– Det är precis det förslag som vi lanserade från Södertälje i Almedalen 2014 som vi kallade ”värdigt eget boende”, vilket innebar att undanta vissa områden i Sverige från EBO. Att det blir begränsningar, social prövning, så att folk inte hamnar rakt ut i svarta hyreskontrakt och utanförskap, så jag är väldigt glad för det här förslaget, säger Boel Godner (S).
Vad kan en social prövning innebära?
– Det kan betyda att man ringer till kommunen som får kontrollera om det redan bor fyra familjer i lägenheten som man säger att man ska bo i, eller om det finns något annat som är ovärdigt eller bekymmersamt kring boendet, det har man inte gjort hittills, säger Godner.
Är det tillräckligt för att förbättra situationen?
– Helst hade vi sett att man hade avskaffat EBO helt och hållet, men det här är det första framsteget och jag tror att det är viktigt att förslaget har brett stöd i riksdagen, säger Boel Godner.