Den externa revisionsbyrån som gör utredningen ska bland annat intervjua nuvarande och tidigare medarbetare. Foto: Kalle Thulin/SVT

Bygglovsenheten i Södertälje utreds av extern part

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovsenheten på Södertälje kommun ska utredas. Det är stadsdirektören som har beslutat om en genomlysning efter att det funnits indikationer om att allt inte står rätt till, något som LT var med först att rapportera om.

Utredningen av bygglovsenheten, som ska utföras av en extern revisionsbyrå, ska bland annat titta närmare på om bygglovsprocesserna är tillräckligt säkra för att hålla kriminell påverkan borta.

– Det är av vikt att säkerställa att kommunen inte kan utnyttjas samt att det behöver finnas ett stöd för medarbetarna. Det är ett känsligt uppdrag där det finns risk att utsättas för hot och våld samt yttre påverkan i sin tjänsteutövning, säger Emir Gazibegovic, säkerhetschef på kommunen och den som håller i utredningen, till tidningen.

Hoten kan komma att öka

För en månad sedan rapporterade SVT att nya byggregler som införs nästa år kan underlätta för oseriösa aktörer med högt våldskapital, att hota bygglovshandläggare.

– Jag har faktiskt efterfrågat personlarm nu, för så illa har det blivit, berättade en handläggare på Södertälje kommun som vill vara anonym.

Utredningen av bygglovsenheten beräknas vara klar till hösten.

Två bygglovshandläggare på Södertälje kommun berättar om hur hot och påtryckningar är en del av vardagen och hur de nya byggreglerna skulle kunna förvärra situationen enligt SKR, i klippet nedan.

bild på gula bygglovsjackor, ett ilsket mejl, Södertälje kommun och en man i svart t-shirt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bygglovshandläggare på Södertälje kommun berättar om hur hot och påtryckningar är en del av vardagen och hur de nya byggreglerna skulle kunna förvärra situationen enligt SKR. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.