Tvådelad bild. Till vänster: polis vid avspärrning. Till höger: två män i kostymer, Stefan Wahlberg och William Eriksson på Dagens juridik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Wahlberg och William Eriksson på Dagens juridik som riktar kritik mot polisens utvärdering av säkerhetszonen i Södertälje förra sommaren. Foto: SVT och Dagens juridik

Hård kritik mot polisens utvärdering av säkerhetszonen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Polisens egna utvärdering av säkerhetszonen i Södertälje förra sommaren får nu hård kritik av Dagens juridik som kallar slutsatserna för goddag yxskaft-förklaringar.

– Det blir resonemang som inte blir särskilt bra för att utvärdera om den här lagstiftningen ska få finnas kvar eller inte, säger Stefan Wahlberg, kommentator och tidigare chefredaktör.

SVT har tidigare i veckan berättat om polisens utvärdering av säkerhetszonen, så kallad visitationszon, i Geneta och Västra Blombacka som presenterades nyligen.

Den kom bland annat fram till att polisen under de två veckorna lyckades förhindra grova våldsbrott – men att veckorna därpå fortsatte våldsvågen. Trots det anser polisen att de lyckades dämpa konflikten mellan de kriminella nätverken.

Men polisens analyser och slutsatser kritiseras nu hårt av journalister på Dagens juridik i tidningens podcast.

”Någon annan borde utvärderat”

– När jag läser det här så blir jag tveksam till dels om säkerhetszoner fungerar och om man är kapabel att utvärdera det här själva, det borde väl någon annan göra, säger William Eriksson, reporter på Dagens juridik.

Hör mer om kritiken i videon ovan.

SVT har sökt polisen för en kommentar. De avböjer en intervju men i en skriftlig kommentar skriver polisen:

”Vi avstår från att kommentera inslaget. Vi ska som myndighet inte ha åsikter om hur andra värderar vår utvärdering”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.