en man i kostym och en drönarbild över ett industriområde

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Astra Zenecas vd Per Alfredsson om varför valet föll på Södertälje och hur de ser på kompetensförsörjningen när 100 jobb ska tillsättas. Foto: Anders Wiklund/TT och Astra Zeneca

Därför satsar Astra Zeneca i Södertälje – vd:n om miljardinvesteringen

Publicerad

Valet stod mellan flera platser, men det blev till slut Södertälje som det globala läkemedelsbolaget valde att satsa på. Den redan befintliga anläggningen för biologisk läkemedel i Gärtuna byggs ut och dubbleras i yta vilket kommer innebära runt 100 jobb.

– Vi bygger på den redan starka bas vi har, säger vd:n Per Alfredsson till SVT.

Det var dystra besked för Södertälje när Astra Zeneca 2012 meddelade att de skulle lägga ned sin forskningsenhet och runt 1 000 tjänster försvann, varav merparten i Södertälje.

Desto positivare tongångar var det när bolaget tre år senare berättade att de öppnar en ny anläggning för biologiska läkemedel som skulle ge 150-200 nya jobb.

Dubbelt så stor fabrik

Det är den fabriken som nu byggs ut och blir dubbelt så stor till ytan.

– Vi börjar redan nu. Projektet rullar så det kommer bli fler och fler medarbetare som anställs, men det är redan medarbetare som arbetar med det här, säger Per Alfredsson.

Astra Zeneca har verksamhet i flera delar av världen, däribland USA, Storbritannien och Kina, men valet föll alltså på Sverige och Södertälje.

– Vi har en bra, stabil ekonomi i Sverige och ett bra industriklimat generellt sett – och kompetens.

I videon ovan: Hör varför Astra Zeneca valde att satsa på just Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.