Arkivbild. Foto: TT

Vanliga fel hos restaurangerna

Uppdaterad
Publicerad

Här är några ofta förekommande fel hos de 311 restauranger som livsmedelsinspektörer kontrollerade under två dagar i mars.

Feta

Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk.

Parmesan

Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.

Parmaskinka

Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas Parmaskinka i menyn.

Ursprunget

Det som framhålls som närproducerat är inte alltid det. Det är inte helt ovanligt att kött med helt annat ursprung framhålls som svenskt.

Andra produkter som undersöktes i redlighetskontrollerna var oxfilé, fetaost och olivolja.

Dessutom undersöktes KRAV-märkningen, svenskt ursprung och ekologiska produkter i form av nöt, fläsk, fågel, ägg och grönsaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.