Barbro Svinhufvud, radio- och TV-kvinna, och Per-Martin Hamberg, radio- och TV-man på ett besök på en restaurang i TV-huset 1959. Foto: JARL EKENRYD/SVT

Expertens handfasta tips inför restaurangbesöket

Uppdaterad
Publicerad

Som konsument är det inte helt lätt att veta om man kan lita på det som står på menyn. Här är expertens bästa tips inför restaurangbesöket.

Hela 85 av 311 serveringar i Stockholms län och Nyköping kunde vid en kontroll som genomfördes under två dagar i mars inte intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn.

Mathias Blomqvist, miljöinspektör i Södertälje kommun, var själv med och genomförde några inspektioner. Här är hans hetaste tips för att stoppa fusket:

Var kritisk

– Det gäller att vara kritisk som konsument. Är det väldigt, väldigt billigt – fundera på varför. Ett bra pris är inte alltid ett bra pris.

Fråga en extra gång

– Man kan fråga restaurangägaren en extra gång – vad är det här egentligen för produkt. Varifrån kommer den?

Ägarens ansvar

– För restaurangägare gäller det att alltid uppdatera sina menyer om man byter ingredienser. De bör också dubbelkolla att de faktiskt får det de beställer från leverantören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.