Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i den svenska pizzahistorien Foto: arkiv/SVT

Från ”fiskpizzan” på 50-talet till kebabpizzan – så har trenden utvecklats

Uppdaterad
Publicerad

Från att de första pizzorna började serveras som små förrätter i Sverige på 50-talet till den uppsjö av varianter vi har idag – se hur den svenska pizzan utvecklats genom åren.

– Pizzan är på många sätt en temperaturmätare av hur trenden i samhället är, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

Allt fler har valt att plocka fram en pizzaugn bredvid grillen i sommar och de senaste åren har försäljningen av pizzaugnar dragit iväg rejält, menar flera återförsäljare som SVT varit i kontakt med.

Men kanske är vi mer avvaktande med att utforska nya pizzasmaker just nu. Det tror måltidsexperten Richard Tellström:

– Just nu är trenden avvaktande. Vi har haft pandemi, vi har krig i Ukraina och ekonomisk kris på gång och då blickar man gärna bakåt på etablerade pizzatoppingar. När krisen är över finns det ett utrymme för pizzan att bli en nyskapad smak, där man korsar olika kök. Då brukar vi gilla att det ska vara lite skojigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.