Polisen i Södertälje, Calle Kos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att de nu erbjuds grova våldsbrott för lätta pengar på ett så enkelt sätt som att de bara har en smartphone. Jag saknar ord för det egentligen”, säger Calle Kos, polis i Södertälje, i videon. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Dödslista över kriminella sprids i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera våldsdåd i Södertälje under sommaren, har nu dödslistor med tilltänkta offer spridits på sociala medier.

– Det är en skrämmande utveckling, att kriminella försöker rekrytera barn genom olika chattar och sociala medier, säger Calle Kos, polis i Södertälje.

Flera av namnen på dödslistan kopplas till de kriminella grupperingarna i Södertälje. På ena sidan finns personer ur stadsdelen Ronna och på andra sidan personer från Saltskog och Västra Blombacka.

En första lista med namn på personer från Saltskogsfalangen kom ut för någon vecka sen. Nu verkar en ny lista ha fått spridning denna gången med namn på personer ur Ronnafalangen. Intill varje namn står en prissumma.

Kriminella nätverken i Södertälje

Uppdragen riktar sig främst till unga personer och läggs ut i chattar i appar såsom WhatsApp, Telegram, Snapchat, Signal och TikTok.

– De kriminella letar ofta efter barn eller en tonåring i åldersspannet 12-17 år, som kan ta på sig uppdragen för pengar, säger Calle Kos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet