Polisbilar i Hovsjö centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Södertälje genomför en insats i Hovsjö Foto: Blåljusbilder

Pojke och flicka anhållna efter skottlossningen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

En person har skadats i en skottlossning i Hovsjö i Södertälje under tisdagskvällen. Skottlossningen utreds som mordförsök, en pojke och flicka i tonårsåldern har gripits och är anhållna.

– Vi kan bekräfta att vi har gjort flera frihetsberövanden i nära anslutning till händelsen, säger Max Åkerwall, biträdande chef på Stockholm Syd i SVT:s Aktuellt. Det var under tisdagseftermiddagen som polisen larmades av personer som sade sig ha observerat en skottlossning utomhus. Enligt TT har ett vapen hittats i en skogsdunge.

Två personer anhållna

En pojke och en flicka har anhållits misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord, de är 15 respektive 16 år. Flickan är tidigare okänd av polisen, enligt Kristoffer Olofsson vid Södertäljepolisen.

Kriminella nätverken i Södertälje

De är misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord.

– Vi befinner oss just nu i en väldigt bekymmersam situation i Södertälje. Det finns stora likheter med när våldsvågen eskalerade och startade hösten 2022, säger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef Stockholm syd.

Under måndagen kastades en handgranat in i en kvällsöppen butik i området Geneta, där skadades en kvinna allvarligt och Max Åkerwall säger att det är avvikelse från hur det sett ut tidigare.

– Det kan aldrig vara förlåtet att kasta en handgranat, men man brukar kasta dem för att skrämmas eller markera på andra tidpunkter där det är betydligt mindre risk att någon annan människa ska drabbas.

En förd till sjukhus

SOS Alarm uppger till SVT att en person är förd till Karolinska i Solna med ambulans efter skottlossningen. De vill inte uppge ålder, kön eller skadeläge utan hänvisar till polis.

Våldsspiralen i Södertälje

Innan den här händelsen har Södertälje skakats av två skjutningar och en sprängning på tre dagar. Nu utreder polisen kopplingar till den blodiga konflikten mellan kriminella grupperingarna i Södertälje.

– Vi försöker kartlägga eventuella kopplingar både mellan händelserna men också den lokala konflikten vi har i Södertälje, säger lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren.

Oklart med förstärkningar

Den 6 juli upprättade polisen en visitationszon i delar av Södertälje efter att en man skjutits ihjäl i området Blombacka den 2 juli. Visitationszonen hävdes i fredags.

Max Åkerwall säger att det är för tidigt att säga om den senaste tidens våldshandlingar kan kopplas till att visitationszonen hävdes, men att det är en av hypoteserna de jobbar utifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet