Foto: Linda Asmar/SVT

Efter år av sabotage – så gör Södertälje för att freda sina prideflaggor

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommuns prideflaggor har flera år i rad utsatts för sabotage och stöld. Därför bestämde sig kommunen i år för att testa en ny metod – som visat sig fungera.

Den som passerar Södertälje stadshus på kvällarna den här veckan ser att två flaggstänger saknar flaggor. Det beror på att kommunen, som för att uppmärksamma Europride-veckan hissat prideflaggor, tar ner flaggorna i slutet på dagen.

Det var efter att prideflaggorna vid stadshuset vid upprepade tillfällen tidigare år stulits, klippts och bränts upp, som ett beslut fattades om att flaggorna endast ska hänga dagtid och tas ner på kvällarna.

– Vi fick nog efter allt strul tidigare och kände behov av att hitta en lösning som gör att flaggorna kan hänga så länge möjligt, säger Magnus Aminoff, på kommunens fastighetsskötaravdelning.

”Inte naiva”

Men sänder inte det fel signaler att kommunen inte ”vågar” ha kvar flaggorna hela dygnet?

– Det är precis tvärtom, det handlar inte om att inte våga. Det handlar om att hitta en praktisk lösning på ett problem – och som gör att flaggorna kan hänga så länge som möjligt. Vi ska inte vara naiva, säger han.

– Alternativet är att flaggorna och linorna blir stulna och att det då måste hissas nya vilket tar tid och gör att vi kanske står utan resten av veckan istället. Det tar lång tid att få hit nya linor.

Extra i lager

Han medger samtidigt att kommunen i år köpt in extra flaggor som en slags beredskap.

Är det här verkligen en långsiktig lösning på problemet?

– Nej, vi har föreslagit att man ska köpa in nya flaggstänger som gör att man vevar upp flaggorna innanför stången. Då kommer man inte heller åt linan utifrån. Men det är en prisfråga, stängerna är inte billiga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.