Polisens krafttag mot att reglera Södertäljes elva festvåningar är bara en del av en myndighetsgemensam insats mot det som polisen döpt till ”Plattform bröllop”. Och den senaste i raden av insatser är att undersöka de gåvor som bröllopsgäster i hög utsträckning ger till brudpar i form av kontanter.
– Det är ett relativt nytt fenomen i Sverige, det är kulturellt annorlunda med penninggåvor. Skatteverket vill pröva om pengarna som ges i gåva kan anses vara någon slags betalning för bröllopet, säger Södertäljepolisen Jonas Packalén, en av de ansvariga för kontrollerna av festvåningarna.
”Skattas väldigt lite”
Det påkostade bröllopsmaskineriet i Södertälje är omfattande och även om högsäsongen är på sommaren så är den intensiv även resten av året. Och enligt polisen så går inte pengarna som är i rullning att spåra.
– Varje bröllop omfattar väldigt mycket pengar. Vi pratar ofta en halv miljon kronor per bröllop eller mer och varje festvåning har 30-50 bröllop per år. Det är betalningar för lokal, mat, personal, uppträdanden, fotografering, blommor, alkohol och gåvor. Ändå betalas väldigt lite i skatt, det är många miljoner som försvinner någonstans och det är det Skatteverket vill titta närmare på. Vart tar de här pengarna vägen? tillägger Jonas Packalén.
Det här är en i raden av insatser mot bröllopsfester i just Södertälje. Varför görs detta enbart i Södertälje när det hålls motsvarande bröllop runtom i landet?
– Anledningen till att vi börjar med insatserna här är att det inte finns någon motsvarighet i landet med så många festvåningar. Målet är att sprida metoden till hela landet sedan, säger polisen.
SVT har sökt Skatteverket för en kommentar.