Fadel står i en trädgård med en vid hoodie. Bakom sig har han skog och ett vitt trästaket. Han har en svullen haka och en andningskanyl på halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fadel Isa berätta om hur han hanterar näthatet på TikTok. Foto: Elias Voltaire

Fadel Isa om negativa kommentarer på nätet: ”Låter inte hatet påverka mig”

Uppdaterad
Publicerad

Fadel Isa har en ovanlig godartad tumör i ansiktet. Hans kommentarsfält på sociala medier är fullt av hat, men trots det drömmer han om att bli riktigt stor på Tiktok.

– Om jag bryr mig om de här kommentarerna kommer mitt självförtroende minska, säger han.

Fadel Isa föddes med sjukdomen lymfangiom, där man får vätskefyllda cystor eller svullnader under huden, oftast i huvud- och halsområdet. Forskningen är begränsad i Sverige, men enligt danska Ugeskrift for Læger förekommer den i ungefär 17 fall per 100 000 födslar.

Bortom den godartade tumör han har i ansiktet, är Fadel precis som andra 17-åringar. På fritiden brukar han spela fotboll och tv-spel. Även om han vet att folk tycker att han ser annorlunda ut spelar han ofta in Tiktoks där han dansar på offentliga platser. En av hans senaste videos har över 250 000 visningar.

– Många frågar ”hur vågar du?”

Men det är inte alla som inspireras av Fadels självförtroende.

– Till exempel brukar det komma elaka kommentarer på Tiktok. De snackar skit om min sjukdom och så.

Han andas genom en kanyl i halsen, har svårigheter med att svälja och andas, och därför har han haft en personlig assistent sedan han var fem år gammal.

Fadel är trots hatet passionerad över att synas på TikTok. Foto: TikTok

Men sjukdomen hindrar honom inte från att leva sitt liv som han vill det. Han brinner för att underhålla och få folk le på Tiktok, och nu siktar han mot att nå ut till folk utanför Sverige.

Han låter inte heller hatet han får på plattformen stoppa honom från att göra det han älskar.

– Jag brukar bara skita i det. Om jag bryr mig om de här kommentarerna kommer mitt självförtroende minska och då kommer jag vilja sluta med Tiktok.

Hör mer i videon ovan.

Lymfangiom

En godartad missbildning av lymfkärlen som oftast upptäcks under 5 års ålder. I 50% av fallen är sjukdomen medfödd.

Uppstår vid formationen av nya lymfkärl, men orsaken är inte klarlagd.

Sjukdomen är ovanlig. En undersökning i Indien har visat att det förekommer i ungefär 1,2 till 2,8 fall per 1000 nyfödda.

Ingen behandling har visat sig effektiv för att bekämpa lymfangiom.

Källa: Medscape

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.