Nykvarns säkerhetschef, Zacharias Tjäder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när Hesa Fredrik provkörs för första gången från Turingeskolans tak i Nykvarn. ”100 decibel var det där” säger säkerhetschefen Zacharias Tjäder. Foto: Linda Asmar/SVT

Fler varningstutor i Nykvarn – men alla nås inte

Uppdaterad
Publicerad

Från en tuta till fyra. Nykvarns kommun utökar nu sitt VMA-system ”Hesa Fredrik” med förhoppningen om att fler ska höra signalerna.

– Men alla kommer inte nås, säger säkerhetschefen Zacharias Tjäder.

Efter Ukrainakrigets start har ansökningarna från kommuner om att få sätta upp Hesa Fredrik-tutor ökat kraftigt – från cirka tio ansökningar årligen till 500 sedan 2022.

Det är MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap som projekterar och godkänner ansökningarna.

– Trycket har varit stort. Man kan redan i dagsläget säga att utbyggnaden kommer öka i Stockholms län de kommande åren då det finns ett uppdrag till MSB att bygga ut larmet på strategiskt viktiga områden, säger Håkan Marcusson som är ansvarig handläggare för utomhusvarningen på MSB.

Återaktiverat 700 tutor

Samma år som kriget inleddes fick också MSB i uppdrag av regeringen om att återaktivera omkring 700 tutor som varit vilande vilket gjort att flera kommuner som gjort nyansökningar fått vänta.

Nykvarns kommun som nu får tre tutor utplacerade gjorde ansökningarna innan 2022. De två första är redan på plats på Turingeskolan och Furuborghallen och testkördes för första gången under måndagen.

I videon ovan: Hör den starka signalen på 100 decibel precis bredvid Turingeskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.