Mankan, man i 70-årsåldern, förklarar, viftar med handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Mankan” berätta om glädjen i vardagen, trots att livet blev svårare efter stroken. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Författaren och profilen Mankan Nilsson om att leva för orden – och tappa dem

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt en dag förra hösten blev allt svart. Magnus ”Mankan” Nilssons verklighet förändrades igen.

Nu berättar kulturprofilen från Södertälje och Norrköping om hur det är att leva för orden, de skrivna och de talade, och sedan tappa dem.

– Jag försöker släppa prestationskraven och njuta av morgonkaffet.

Mörkö- och Södertäljebaserade Magnus ”Mankan” Nilsson debuterade som skådespelare i slutet av 1960-talet i ”Nyfiken”-filmerna. Han är kanske mest känd för manus till självbiografiska Min store tjocke far som blev en film med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Södertälje SK-fansen har kallat honom för sin kulturcoach och han är sannolikt ett av IFK Norrköpings mest välkända fans.

”Mankan” Nilsson, som föddes i Norrköping, har ständigt talat och skrivit och sjungit – och på alla tänkbara sätt använt sig av sina ord.

Han gick scenskola i Malmö, arbetat i Luleå för att sedan vara skådespelare vid folkteatern i Göteborg innan han kom till storsatsande oktoberteatern i Södertälje.

Fick första stroken för 30 år sedan

När han fick sin första stroke för 30 år sedan var det ”en baggis” jämfört med nu.

– Det här var mycket värre. Nu kan jag inte fuska längre. Alltså bara dra till med något eller leva på någon slags talang.

Hör i videon om hur det var att vakna upp den där dagen – och om vad som gör livet ljust idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.