Den 12 april i år reste en 25-årig man från Sverige till Turkiet med enkel biljett, enligt åklagaren för att sedan ansluta sig till terrorgruppen Nusrafronten i Syrien. Han nekades inträde i Turkiet och skickades tillbaka till Arlanda, där han greps. Mannen själv menar att han reste för att ansluta sig till en humanitär gren av terrororganisationen.
Friades både i tingsrätten och hovrätten
Med sig i sitt bagage hade han hölster, knä- och armbågsskydd och skyddsväst och i hans dator har utredarna hittat 500 bilder med koppling till radikal islamistisk terrormiljö. Han har också gjort flertalet nätsökningar på ord som ”al-Nusra vs ISIS” och ”ISIS Nusra fight” och i en sms-konversation skrivit att han ska ”på jihad” och bli martyr.
Mannen, som har varit folkbokförd i Södertälje, frikändes av tingsrätten, som inte ansåg att det var bevisat att 25-åringen rest i terrorsyfte. Åklagaren överklagade domen till hovrätten och i dag friades mannen även där.
– Jag är inte speciellt förvånad, säger 25-åringens advokat, Henrik Olsson Lilja.
– Utredningen talar för att han skulle söka upp och ansluta sig till Nusrafronten, men det är inte bevisat att det var mannens avsikt att begå terrorbrott, säger hovrättsrådet Niklas Wågnert.
Men åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström är av en annan åsikt:
– I min värld är jihad att ändå åka och i någon mån strida och vara beredd på att gå i döden för det man tror på. Men hovrätten har alltså inte tyckt att det räckt fullt ut, säger Agnetha Hilding Qvarnström.
Det här innebär lagen
Den nya lagen, instiftades den första april i år och gör terrorresor olagliga. Den som reser utomlands i syfte att begå eller förbereda terrorbrott kan nu dömas till fängelse. Likaså den som deltar i en terrorutbildning ska kunna dömas till fängelse i upp till två år.
– Den här lagen som har instiftas finns all anledning att förhålla sig kritisk till, eftersom den främst riktar sig mot människors åsikter. Det är bra att domstolarna upprätthållit ett högt beviskrav, lagen är att den är nästintill omöjlig att tillämpa om man inte ska straffbelägga folks åsikter, säger Thomas Olsson, som är inbjuden till SVT Nyheters livesändning som rättsexpert.
Andra uppmärksammade terrormål
Februari 2016: En 17-årig svenska från Linköping dömdes till fängelse av en domstol i Wien för att ha försökt ansluta sig till IS i Syrien. Hon greps i december 2015 på en tågstation i Wien. På sociala medier hade hon hyllat IS och uttryckt sympati för jihad. Hon greps sedan familjen märkt hur hon radikaliserats och slagit larm när hon försvann från hemmet. Flickan nekade till brott. Hon slapp fängelsestraff eftersom hon redan suttit häktad den tid som fängelsestraffet omfattade (en månad).
Mars 2016: Två män från Göteborg dömdes till livstids fängelse för terroristbrott som begicks när två män mördades i Syrien 2013. Fallet fick mycket uppmärksamhet på grund av filmsekvenser som visade hur en grupp skar huvudena av två män. Filmerna ska vara inspelade våren 2013 i staden Aleppo i Syrien. Männen ansågs av hovrätten ha deltagit på ett så aktivt sätt i morden att de skulle betraktas som gärningsmän.
Juni 2016: En 21-årig man dömdes till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Mannen hade skaffat en tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål för att tillverka en splitterbomb till ett terrorattentat. Förutom de beslagtagna föremålen hade mannen instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från IS. Dessutom försökte han vid två tillfällen i juni 2015 ansluta sig till IS men stoppades i Turkiet.
December 2016: En 24-årig man som tidigare bott i Karlskrona döms för att ha poserat med döda och skändade kroppar i Irak. Han begick terrorhandlingarna tillsammans med IS och bilderna publicerades i sociala medier. Den sjätte december dömdes mannen till sex månaders fängelse för krigsbrott. (TT/SVT)