Att staketet runt förskolan som pojken rymde från behövde åtgärdas var något som var känt av bland annat förskolechefen och fastighetsägaren sedan tidigare. Vems ansvaret var att det skulle bli gjort, hur brådskande det var och hur stor risken var att pojken skulle kunna klättra över det råder det dock delade meningar om.
Åklagaren: låga staketet var känd säkerhetsrisk
Åklagaren menar att staketet runt den fristående förskolan, som var runt 80 cm högt, var lågt. Det finns ingen lagstadgad minimihöjd för staket runt förskolor, men normen runt de kommunala förskolorna i Södertälje ska vara 120 cm.
Under rättegångens andra dag var bland andra förskolechefen Katarina Weidenhaijn från Södertälje kommun med för att, som sakkunnig, berätta om vilka riktlinjer som gäller för staketen runt de kommunala förskolorna.
”Hög prioritet att åtgärda”
Enligt förskolechefen följer kommunen Boverkets rekommendationer om stakethöjd på 120 cm runt nya förskolor. De äldre förskolorna kan ha lägre, men de håller på att bytas ut. Hennes uppfattning var att inget staket är under 110 cm högt.
Hon säger att staketet runt den aktuella förskolan är ett trädgårdsstaket.
– Hade vi öppnat en förskola med ett staket som var ett trädgårdsstaket hade det varit hög prioritet att åtgärda, säger Katarina Weidenhaijn i rättssalen.
Om staketet inte håller måttet så bör någon ha ansvar för att stå där och hålla koll på barnen, menar förskolechefen.
Försvaret: Många kommunala förskolor med lägre staket
Men det blir en tvärvändning i hur standardhöjden ser ut på staketen runt kommunens förskolor när försvaret berättar att det har varit ute och tagit mått.
En av försvarsadvokaterna läser upp för rätten vad stakethöjden är vid 17 olika förskolor i Södertälje. Försvaret lyfter fram att många av förskolorna har stakethöjd under 90 cm och endast en nybyggd förskola och en renoverad förskola har staket över 120 cm. Dessutom tar de fram exempel på en annan fristående förskola som inte har något staket alls.
Försvaret pekar också på att kommunen har gjort tillsyn vid förskolan utan att det har gjorts någon anmärkning om staketet där.
Förskolechefen menar att staketet vid den aktuella förskolan var bristfälligt inte bara för att det var lågt utan också glest och anpassat för en trädgård, till skillnad från staketen runt de kommunala förskolorna.
Hör mer om rättegången i klippet nedan:
Fortsätter i maj
Det går inte att med säkerhet veta om pojken faktiskt tog sig över staketet vid den aktuella dagen, det finns inget vittne som har sett när det ska ha hänt. Det råder också delade meningar om hur vanligt det är att barn från förskolan klättrar över staketet och var exakt det skulle ske. Under rättegången talar förskolepersonal om att pojken varit intresserad av staketet, att han har hängt i närheten av det men inte att det varit ett vanligt problem att pojken klättrade över.
Samtidigt berättar grannen med trädgården på andra sidan staketet att han vid flera tillfällen haft barn inne på sin tomt som har tagit sig över.
– Vid två tillfällen har jag burit över barn och också sagt till personal att hålla koll på ungarna, säger han.
Den 15 maj fortsätter rättegången, då ska de sista vittnesförhören hållas.