Guldsmycken, dyra märkesklockor och kontanter i olika valutor hittades av polisen men Södertälje tingsrätt frikände de båda åtalade. Foto: polisens förundersökning

Förvarade guld och kontanter – frikänns från näringspenningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Den huvudmisstänkte, företagaren, i den stora fastighetshärvan i Södertälje frikänns nu från näringspenningtvättsbrott. Åklagaren ville att han och en medhjälpare skulle dömas för att ha förvarat kontanter, klockor samt guldföremål som kunde antas komma från brott – men tingsrätten höll inte med, och frikände båda.

Åtalet kom i vintras, och är en del i den stora fastighetshärvan som Ekobrottsmyndigheten utrett i flera år, men där utredningen ännu inte är klar än.

Kontanterna och föremålen ska enligt åtalet ha ett värde på flera miljoner kronor och ha förvarats hemma hos företagaren och i en av hans verksamheter.

Fick bankfacket uppsagt

Företagaren har hela tiden nekat till brott, och förklarat att orsaken till att föremålen förvarades såsom de gjorde var att hans bankfack och bankkonto sagts upp. Kontanterna var hans lön som han tagit ut eftersom han inte fått starta ett nytt bankkonto.

Södertälje tingsrätt skriver i domen att åklagaren inte kunnat visa på att kontanterna eller föremålen kommer från brottslig verksamhet och att de därför ska frias.

Inte brott att förvara kontanter

”Att förvara stora belopp kontanter i sitt hem medför automatiskt inte att man kan dra slutsatsen att förvaringen beror på att man vill dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet” skriver tingsrätten.

Föremålen och kontanterna som varit beslagtagna av polisen får företagaren och medhjälparen nu tillbaka.

I våras kom ytterligare ett delåtal i den stora fastighetshärvan där fyra personer, inklusive huvudmannen, åtalas för grov näringspenningtvätt men där rättegången ännu inte hållits.

I videon nedan: Fastighetshärvan på 60 sekunder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mutbrott och penningtvätt – det här är fastighetshärvan i Södertälje på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.