20-åriga Gabriel Shamouns högsta dröm var att bli ögonläkare – precis som sin pappa. Men just när han blivit antagen till läkarprogrammet i Damaskus så tvingades hans familj fly kriget och de hamnade i Södertälje – med krossade drömmar.
– Jag blev lite deprimerad över att jag skulle behöva börja om. Jag hade hört att de som kommer till Sverige måste validera sina betyg, gå massa kurser och göra omprövningar och att det kan ta 2-3 år, säger han.
Tips på genvägar
Men det skulle visa sig att han hade fel. Det tog knappt ett halvår för Gabriel Shamoun och nu har han blivit antagen till läkarprogrammet vid Linköpings universitet.
Tack vare bra studievägledning kunde han snabbt traggla sig igenom de obligatoriska kurserna.
– Studievägledarna tipsade om många genvägar. De lär en hur det fungerar med meritsystemet, universitet, kurser, när man anmäler sig och så vidare, säger han.
LÄS ÄVEN: Forskning: Studievägledare har stor betydelse för nyanlända
Flitig besökare
20-åringen fick vänta i ett år på att få uppehållstillstånd. Under det året var han en flitig besökare hos studievägledaren på Komvux i Södertälje.
– Jag hade ett år på mig att tänka och förbereda mig på vilka kurser jag skulle gå för att snabbt komma in på läkarlinjen. De hjälpte mig mycket.
Lärde sig svenska själv
När han väl fick en plats på Komvux i december 2015 för att komplettera sin syriska gymnasiebehörighet så hade han redan sett till att lära sig svenska på egen hand.
– Jag kunde börja på svenska nivå tre och engelska sex.
Språket lärde han sig genom att läsa mycket svenska böcker.
– Jag använde Google-översättning. Där kan man även höra uttalet, säger han och skrattar.
Gammelsvenska ingen succé
Men när han läste Röda rummet av August Strindberg mötte han patrull.
– Programmet kunde inte översätta många av orden. Det var jättekonstiga ord.
För när Gabriel citerade ur boken så fick han konstiga blickar från sin omgivning.
– Ingen förstod vad jag sa för det var ju gammelsvenska jag pratade. Ingen hade berättat det för mig.
Flytt till Linköping
Om en månad börjar Gabriel Shamoun läkarprogrammet och nu förbereder han en flytt till Linköping. Men helt nöjd är han inte trots att han är en av totalt 180 som blivit antagna.
– Jag tänker att jag borde ha gjort ännu bättre ifrån mig och fått högre betyg så att jag skulle klara av att komma in på läkarprogrammet i Stockholm istället, säger han.