– De äldre och sjuka på våra boenden drabbas hårt i värmen, säger vikarierande socialdirektör Lena Karlsson Leksell. Foto: TT

Varmt på äldreboenden – kommunen samlar fläktar från skolor

Uppdaterad
Publicerad

Den höga värmen har varit tuff för många och kanske särskilt för de äldre och sjuka. På Södertäljes boenden för äldre och funktionsnedsatta har man nu tagit in extra resurser från skolor för att klara värmen.

Enligt prognoser från SMHI var årets julimånad den varmaste på minst 260 år på flera håll i landet och temperaturerna väntas hålla i sig ett tag till. Äldre och sjuka är några av dem som drabbas hårdast i värmen, något som bland annat har märkts av på boendena i Södertälje. 

– Det är en extrem påfrestning för alla som vi nog inte kunnat vara förberedda på eller haft utrustning för. Vi har inte varit helt utan fläktar och kylaggregat tidigare utan det har räckt för de som är extra känsliga, men i år påverkar värmen oss alla, säger Lena Karlsson Leksell, vikarierande socialdirektör.

Rekordvärme 2018

Svårt att få tag på fläktar

Men att få tag på fläktar i dessa tider har varit svårt. Därför har äldreomsorgen nu fått samarbeta med utbildningskontoret för att samla in fläktar från tomma skolbyggnader.

– Vi började jaga fläktar förra veckan och åkte till butiker men allt hade sålt slut, det är på den nivån nu, säger Lena Karlsson Leksell.

Sammanlagt handlar det om ett tiotal kylaggregat och cirka femton fläktar som nu har förflyttats från skolorna till äldreboendena.

Skickar ut tips och påminnelser

Samtidigt har kommunen skickat ut en påminnelse till alla chefer på boendena för att stötta i värmen.

– Det handlar om att försöka skapa svalka i lokalerna, ge mineralvatten, salttabletter och sportdryck och att ha en ökad grad av tillsyn så man inte lämnar människor ensamma för länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet