En person sitter i en hängmatta i en skog med tallar, tillsammans med en hund. Hängmattan ser ut som ett tält med ett vindskydd över.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Cicci Hultqvist riggar upp i skogen på Mörkö. Hon sover utomhus minst en natt i månaden: ”När jag väl har börjat – så kan jag bara inte sluta”. Foto: Maja Flygt/SVT

Cicci sover ute minst en natt i månaden: ”Helande för själen”

Uppdaterad
Publicerad

Att sova ute minst en natt i månaden trots isande kyla, är en utmaning som lockar många.
– Det är helande för själen på något vis, säger Cicci Hultqvist i sin hängmatta och sovsäck ute på Mörkö.

Men vilka konkreta hälsoeffekter kan tid i skogen ge? Det ska forskare på Linnéuniversitetet nu ta reda på.

Hon är knappast ensam om upplevelsen av att man mår bra av att vara i skogen. I bland annat Facebookgrupper delar tusentals personer erfarenheter kring att sova utomhus minst en natt i månaden.

– Ibland när man kommer ut till ett vindskydd en helg så är det fullt. Det har blivit jättepopulärt, säger Cicci Hultqvist.

Under de mörkaste vinterdagarna sover hon sällan ensam. Ofta är hennes hund med i skogen och via sociala medier har hon samlat ihop ett gäng i Stockholmsområdet som övernattar tillsammans.

Men varför?

– Jag har till exempel ganska mycket ångest, några är utbrända och då känner vi att det här med naturen hjälper verkligen, säger hon.

Skogens hälsoeffekter studeras

Just nu pågår flera studier på Linnéuniversitetet för att närmare studera vilka hälsoeffekter skogen kan ge. I forskningen undersöks bland annat hur personer som bor på hotell med särskilda skogsboenden upplever vistelsen. Nästa steg i den pågående forskningen blir att man, genom ett samarbete med Sahlgrenska och SLU, ska försöka mäta vilka konkreta effekter som skogen har på kroppen.

– Vi ska titta på till exempel stress, hjärtat, pulsen och hur hjärnan reagerar när man går ut i skogen, säger Susanne Knutsson, docent i vårdvetenskap som leder projektet.

Förhoppningen är att skogens hälsoeffekter mer konkret ska kunna användas inom sjukvården.

– Man kan få aktivitet på recept och jag tror man är lite på gång med de här tankarna också. Så när man kommer till vårdcentralen kan man se att patienten kanske skulle må bra av att komma ut mer i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.