Ellinor Fischbein

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjärnan påverkas av vilket promenadbeslut du tar – stad eller skog? Foto: Vetenskapens värld/SVT

Så påverkas din hjärna av en skogspromenad – jämfört med att gå i stan

Publicerad

Hjärnan reagerar olika beroende på om vi promenerar i skogen eller i stadsmiljö. En stressad hjärna får betydligt mer vila när den omges av natur.

– Naturen är inte bara trevlig, den är bokstavligen fördelaktig för vår hjärna och kroppar, säger hjärnforskaren Sonja Sudimac.

I ett laboratorium på Max Planck-institutet i Berlin pågår ett experiment där hjärnforskaren Sonja Sudimac skannar hjärnan på en grupp om 63 försökspersoner. Målet är att undersöka vad som händer i deras amygdala, den delen av hjärnan som ska varna oss för faror, när de vistas i olika miljöer.

– Amygdala är en av de äldsta delarna av hjärnan och spelar en central roll för rädsla och stress. Om vi är under kronisk stress ökar aktiviteten i amygdala och kan till och med få den att växa, vilket är skadligt för hjärnan, förklarar Sudimac.

Stressade upp försökspersonerna

Försökspersonerna utsätts för stress genom att titta på bilder av människor i affekt och lösa svåra uppgifter. Därefter delas de in i två grupper: en som promenerar i skogen och en som vistas i stadsmiljö. Efter en timme återvänder alla till labbet för att få sina hjärnor skannade igen.

En timmes promenad i stadsmiljö ledde till fortsatt hög aktivitet i en redan stressad amygdala. Men efter en timmes skogspromenad hade aktiviteten i amygdala minskat avsevärt.

”Behöver inte tänka på någonting”

Hundinfluencern Ellinor Fischbein, som har upplevt utmattning, känner igen känslan.

– När jag absolut var på botten så var jag ute och gick i flera timmar. Jag tycker det är väldigt skönt att det inte finns några människor i skogen. Jag behöver inte tänka på någonting utan jag kan bara gå med min hund Elsa och vara i nuet.

Se Vetenskapens värld: Kampen mot stressen på SVT Play eller klockan 20.00 på SVT 1 måndagen den 18/11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.