Anders Björklin, marknadschef på Telge Nät, intill mottagningsstation i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 2024 investeras 180 miljoner kronor i att bygga ut och modernisera elnätet i Södertälje. Foto: Daniel Díaz/SVT

Inflation och utbyggnad – därför ökar elnätsavgiften

Uppdaterad
Publicerad

Telge nät ökar elnätsavgiften med start i januari 2024 till följd av högre inflation och planerad uppgradering av länets elnät.

– För att leva upp till samhällets elektrifiering så måste vi stärka nätet, säger Anders Björklin, marknadschef på Telge nät.

Enligt Telge nät kommer en genomsnittlig villakund få betala 1 000 kronor mer per år medan motsvarande höjning för en lägenhetskund blir 75 kronor per år.

– Som vi ser just nu så kommer prisökningarna att fortsätta framöver men förhoppningsvis bli mindre. Det beror på omvärldsläget och områdets efterfrågan på elnätet, säger Anders Björklin.

Hör Anders Björklin om varför prishöjningen anses rimlig i klippet ovan.

Upp till elanvändaren

Effektavgiften, trängselavgiften, som nu ökar, tillkommer av stora mängder elförbrukning under enskilda timmar. Däremot sänks överföringsavgiften, som står för hur mycket el som används överlag.

Priserna varierar mellan privat- och företagskund, lägenhet- eller villaägare. Anders Björklin poängterar att priset framförallt avgörs av hur kunderna förbrukar sin el.

– Man har stor chans att påverka sin avgift vid användning av nätet, framförallt för villaägare som har större rådighet i sin fastighet, förklarar han.

andra elnätsleverantörer höjer

Även andra elnätsföretag, som Vattenfall och Eon, höjer sina tariffer. Priserna varierar beroende på bostadstyp och förbrukning:

  • Vattenfalls kunder får en genomsnittlig prisökning som motsvarar cirka 110 kronor per månad för villakunder och 20 kronor per månad för lägenhetskunder.
  • Eons kunder i Syd och Stockholm får en genomsnittlig prisökning på 100 kronor per månad för en normalstor villa och 20 kronor per månad för en lägenhetskund.

Källa: Vattenfall, Eon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.