• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Spela klippet för att höra läkaren om varför det är viktigt med mer utbildning kring kvinnlig könsstympning. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Hon jobbar för att öka kunskapen om kvinnlig könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är det runt 38 000 kvinnor som har blivit utsatta för kvinnlig könsstympning, enligt Socialstyrelsen. Josefina Åberg-Liesaho utbildar kollegorna på Södertälje sjukhus för att öka kunskapen i frågan.

– Vi behöver inte bara utbilda här i Södertälje utan i samhället i stort. Men någonstans måste vi börja, säger Josefina Åberg-Liesaho, läkare.

Under den föreläsning som har hållits har de bland annat gått igenom bakgrunden och vilka konsekvenser könsstympning kan få för kvinnor.

Även på Södertälje kommun jobbar man med frågan. Där arbetar de både med förebyggande åtgärder och med att erbjuda stöd för de som redan blivit utsatta för ingrepp.

Könsstympning

– Just nu handlar det om kompetensutveckling hos personalen, säger Johannes Evers Gester, kvinnofridssamordnare på Södertälje kommun.

Hör hur kommunen och Södertälje sjukhus jobbar med frågan kring kvinnlig könsstympning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsstympning

Mer i ämnet