• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

könsstympning, Emanuel Silva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rahma” hoppas att hennes vittnesmål ska kunna bidra till att andra slipper uppleva det hon genomlidit. Foto: Leonora Toplica/SVT

”Rahma” könsstympades som barn: ”Smärtar fortfarande – efter 50 år”

Uppdaterad
Publicerad

Det var först nyligen som ”Rahma” förstod att inte alla kvinnor är könsstympade. Efter ett halvt sekel känner hon fortfarande stora smärtor, men trots det har hon inte vågat söka hjälp för besvären – efter att ha fått ett dåligt bemötande av vården.

Efter läkarbesöket där ”Rahma”, som egentligen heter något annat, kände sig illa bemött har hon varken gått till gynekologen eller tagit cellprov – förrän nu. Med stöd från den ideella organisationen Existera har hon tagit mod till sig för att boka in en tid för cellprovtagning.

Föreningen Existera anordnar träffar i Folkets Husby en gång i veckan för kvinnor som blivit utsatta för könsstympning.

– Jag är förtvivlad och har många frågor. Det är därför jag går på träffarna som Existera anordnar, för att få svar på mina frågor, berättar Rahma.

Runt 30 kvinnor kommer på Existeras träffar i Folkets Husby varje vecka, berättar ordförande Luul Jama. Foto: Leonora Toplica/SVT

”Många kände skam och skuld”

I dag är det runt 30 kvinnor i veckan som deltar på gruppträffarna i Folkets Husby.

– Det har varit en lång process att få kvinnorna att komma på våra träffar. Många kände skam och skuld och tyckte det var svårt att berätta om sina erfarenheter, säger Luul Jama, ordförande för Existera.

– Men när de insåg vad det ger dem att dela sina erfarenheter och prata med varandra har fler vågat komma hit, fortsätter hon.

Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm är en mottagning som är specialiserad inom kvinnlig könsstympning.

De vittnar om att det är många som delar Rahmas upplevelse av att ha blivit dåligt bemötta av vården. Och deras utbildningsinsatser har just blivit permanenta.

Konstaterade brister

2021 släppte Socialstyrelsen en rapport om hur vården för kvinnor som varit utsatta för könsstympning ser ut. I rapporten står det att det finns brister i vårdkvaliteten och att tillgängligheten till vård inte är lika för alla.

Socialstyrelsen menar att ökad kompetens och utbildning inom vården är viktigt för att öka vårdkvaliteten för patienterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet