En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en person som står framför en stor maskin och gestikulerar, klädd i en jeansjacka. Den högra delen visar en industriell miljö där arbetare i varselvästar hanterar utrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tilahun om varför det var svårt att få jobb i Sverige. Foto: Elias Voltaire/SVT

Ingenjörsbrist – nu utbildas nyinflyttade i hur man söker jobb i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesfödda ingenjörer har svårt att få jobb – trots att det råder brist inom yrket enligt arbetskraftsbarometern. Nu håller facket Sveriges ingenjörer i program som ska hjälpa nyanlända att få jobb.

– Det var jättejobbigt för mig att söka jobb. Men mentorsprogrammet har gett mig självförtroende, säger Tilahun Dorito, maskintekniker från Etiopien.

Tilahuns utbildning har validerats av Universitets- och högskolerådet, UHR, och bedömdes motsvara en svensk ingenjörsutbildning. Men ändå var det inte lätt att få jobb i Sverige.

”Kan vara enkla saker”

Anders Johansson jobbar med kvalitetsteknik på Scania. Han har varit mentor till nyanlända Tilahun sedan 6 månader tillbaka.

– Det kan ju vara enkla saker som hur man söker jobben, skriver cv och att de får någon att öva språket med, säger han.

En enkät som gjordes fyra månader efter ett tidigare program visade att halva gruppen hade fått jobb i nivå med sin utbildning, och 13 procent hade fått annat jobb.

Arbetskraftsbarometern

SCBs årliga arbetskraftsbarometer undersöker och har som syfte att ge en bild av arbetsmarknadens behov och utsikter.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.